Ιστορία του σχολείου

Το κτήριο της οδού Ταρσού 26 και Αλκαμένους στο οποίο στεγάζεται το 53ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, οικοδομήθηκε το 1904 από τον Πέτρο Δημητρόφσκι, ο οποίος το 1918 δώρισε στο ελληνικό Δημόσιο την οικίαν του, κειμένην εν Αθήναις εν θέσει Αγά βρύση επί της οδού Αλκαμένους παρά τον Άγιον Παντελεήμονα μετά της περιοχής αυτής, του ?λου οικοπέδου εκτάσεως χιλίων εννιακοσίων τεκτονικών τετραγωνικών, διά νά χρησιμοποιείται ως εκπαιδευτήριον του 6ου εξαταξίου δημοτικού σχολείου θηλέων Αθηνών από τόν ?ρον, ?να από του Ελληνικού Δημοσίου παρέχηται μηνιαίως ποσόν δραχμών 600 ?φ? ?σον ζ?σιν αυτός καί η σύζυγός του ? καί έτερος τούτων μέχρι του θανάτου του.
 Η δωρητήριος αυτή πράξις εκυρώθη διά του νόμου 1208. Εθέλησε δέ δι? α?το?, κατά τό δωρητήριον, «νά συνεισφέρει εις τήν πατρίδαν εκπαιδευτήριον ?ν ? νά εκπαιδεύωνται αι μέλλουσαι ελληνίδαι μητέραι».?.

   Πρόκειται για ένα από τα ιστορικότερα κτήρια της περιοχής, ένα πραγματικό κόσμημα- δείγμα ύστερου νεοκλασικισμού.        

   Στα χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής (1922 και μετέπειτα) στέγασε πολλούς ξεριζωμένους Έλληνες, ενώ οι μαθητές έκαναν τα μαθήματά τους στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα. Στη διάρκεια της κατοχής το κτίριο δόθηκε στους βομβαρδισμένους του Πειραιά για ένα διάστημα, ενώ κατόπιν συνέχισε να λειτουργεί σαν σχολείο.

   Το 1987 το κτίριο εγκαταλείφθηκε, καθώς οι εργασίες αναπαλαίωσης όλο και αναβάλλονταν. Μετά από πολύχρονους αγώνες της τοπικής κοινωνίας (Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και άλλοι τοπικοί Σύλλογοι) το κτίριο επισκευάστηκε από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (Ο.Σ.Κ.) το 2005 και παραδόθηκε και πάλι για να λειτουργήσει ως Δημοτικό Σχολείο

    Στην προπολεμική περίοδο είχε έξι αίθουσες, από τις οποίες οι δύο χρησίμευαν ως τάξεις ωδείου. Το σχολείο στέγαζε τις οικογένειες του εκάστοτε διευθυντή. Κάθε τάξη ήταν πολυπληθής και διδάσκονταν όλα τα μαθήματα, ακόμη και παραδοσιακοί χοροί.

    Το σχολείο αποκτά την οριστική του ονομασία τη δεκαετία του ?50, δηλαδή 53ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.

     Το σχολείο μας λαμβάνει μέρος τακτικότατα στις Εθνικές παρελάσεις και διοργανώνει πληθώρα αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων (θεατρικές παραστάσεις, ομάδες βόλεϋ, μπάσκετ, χειροτεχνίας,σκακιού).

     Οι παλιοί μαθητές μας το επισκέπτονται και  με πολλή νοσταλγία, χαρά και ιδιαίτερη συγκίνηση αναθυμούνται τα παιδικά και σχολικά τους χρόνια. Είναι πολλοί οι μαθητές, που ώριμοι πια, στέλνουν τα παιδιά τους να φοιτήσουν εδώ και είναι πολλοί που ενδιαφέρονται και παρακολουθούν τις εκδηλώσεις περιβάλλοντάς το με την αγάπη τους.

Φωτογραφίες παλιών μαθητών

Με πολλή χαρά υποδεχτήκαμε τους παλιούς μαθητές του σχολείου που μας έφεραν φωτογραφίες μεγάλης συναισθηματικής αξίας, συζητήσαμε και θυμηθήκαμε παλαιότερες εποχές του σχολείου αλλά και του κτιρίου, και συγκινηθήκαμε μαζί τους πολύ. Η ενεργός στάση τους και η διάθεσή τους να βοηθήσουν το σχολείο μας σε πολλούς τομείς μας χαροποίησε ιδιαίτερα. Τους περιμένουμε πάλι στο σχολείο μας για να συντονίσουμε δράσεις από κοινού που θα προάγουν το ρόλο του σχολείου και θα συμβάλλουν στο άνοιγμά του  στην τοπική κοινωνία.